Εσωτερικός Κανονισμός

Διδακτικό ωράριο

Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια μαθημάτων του υποχρεωτικού προγράμματος και τα διαλείμματα καθορίζονται από σχετική απόφαση του ΥΠΑΙΘ και ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Σχολείου. Το διδακτικό έτος ορίζεται από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.

Προσέλευση στο σχολείο

Οι μαθητές/-τριες οφείλουν να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου έγκαιρα πριν την απογευματινή συγκέντρωση. Η συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση είναι αναγκαία, επειδή τις περισσότερες φορές πραγματοποιούνται ανακοινώσεις από τον Διευθυντή και το σύλλογο διδασκόντων.
Έπεται η προσευχή κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι οι μαθητές/-τριες θα πρέπει να είναι παρόντες/-ούσες και να επιδεικνύουν το σεβασμό που αρμόζει ανεξάρτητα των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Παραμονή στο σχολείο

Οι μαθητές/-τριες που καθυστερούν κατά την έναρξη οποιασδήποτε διδακτικής ώρας δεν γίνονται δεκτοί/-ες στην τάξη και καταχωρίζεται απουσία.
Η αποχώρηση του μαθητή από το σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων επιτρέπεται μόνο για σοβαρούς λόγους και μετά από άδεια του Διευθυντή.
Μαθητής/-τρία που προσέρχεται μετά την είσοδο του καθηγητή στην τάξη δεν γίνεται δεκτός/-ή στο μάθημα και χρεώνεται με απουσία. Οι μαθητές/-τριες περιμένουν τον/ την διδάσκοντα/-ούσα στη σχολική αίθουσα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο/η μαθητής/-τρία μπορεί να γίνει δεκτός/-ή στην τάξη κατά την κρίση του εκπαιδευτικού.

Φοίτηση και απουσίες

Η φοίτηση των μαθητών/-τριών πρέπει να είναι τακτική και ανελλιπής.
Οι απουσίες των μαθητών/-τριών και οι συνέπειες αυτών όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται από το σχολείο και την οικογένεια.
Οι μαθητές/-τριες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν για λόγους υγείας ή άλλους έως 130 απουσίες.
Η χρήση κινητών τηλεφώνων δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Διαλείμματα

Κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων οι μαθητές εξέρχονται στον αύλειο χώρο και οι αίθουσες κλειδώνονται από τον/την διδάσκοντα/-ούσα.
Για οποιοδήποτε ζήτημα ή πρόβλημα οι μαθητές/-τριες οφείλουν να απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς που εφημερεύουν και επιβλέπουν τους χώρους του σχολείου.
Δεν επιτρέπεται οι μαθητές/-τριες στα διαλείμματα να απομακρύνονται από τον αύλειο χώρο.

Ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου οι πόρτες των αυλών παραμένουν κλειστές:

• Για την ασφάλεια των μαθητών/-τριών και για να αποτρέπεται η έξοδός τους από τον αύλειο χώρο.
• Για να μην εισέρχονται άτομα που δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία του σχολείου.

Πρόληψη φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού

Οι μαθητές/-τριες οφείλουν να βοηθούν στην ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος μέσα από αμοιβαίο σεβασμό, αποδοχή της διαφορετικότητας και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τους συμμαθητές και συμμαθήτριές τους. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν και θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα βίας, παρενόχλησης ή σχολικού εκφοβισμού.

Σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες
Το σχολείο κάθε χρόνο οργανώνει με τη συνεργασία των μαθητών/-τριών σειρά εκδηλώσεων με στόχο τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής μέσα από επισκέψεις, δραστηριότητες και εκδρομές.
Συνεργασία σχολείου και οικογένειας

Η διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό οφείλουν να βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τους ενήλικες μαθητές/-τριες και τις οικογένειες των ανήλικων μαθητών/-τριώνκαθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Φροντίδα σχολικού περιβάλλοντος

• Οι μαθητές/-τριες οφείλουν να προσέχουν και να συνεργάζονται μεταξύ τους για να διατηρηθεί το σχολικό περιβάλλον καθαρό.
Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει:
• Να σέβονται την κινητή και ακίνητη περιουσία του σχολείου.
• Να μη γράφουν ή φθείρουν τα θρανία και τους τοίχους.
• Οποιαδήποτε φθορά από μαθητή ελέγχεται πειθαρχικά και το κόστος αποκατάστασης βαρύνει τον ίδιο.

Διαγωγή

Όλοι οι μαθητές/-τριεςως συνδιαμορφοωτές του κανονισμού οφείλουν να τηρούν το πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής μονάδας .Η μη τήρηση αυτών αποτελεί παράπτωμα και επιφέρει κυρώσεις ως εξής:

α) Προφορική παρατήρηση
β) Γραπτή επίπληξη
γ) Ωριαία αποβολή από το μάθημα
δ) Αποβολή 1-2 ημέρες
ε) Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος

Αξιολόγηση επίδοσης

Η αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή προκύπτει:
1) από την καθημερινή προφορική εξέταση και τη συμμετοχή του/της μαθητή/-τριας στο κάθε μάθημα,
2) τις ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες και
3) τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες οι οποίες είναι:
α. προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης
β. μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο προηγούμενο μάθημα.

Στα μαθήματα της Α’ ομάδας και της Β΄ ομάδας διενεργείται υποχρεωτικά μία τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης στο πρώτο τετράμηνο και μία στο δεύτερο.

4) τις εργασίες που πραγματοποιούν οι μαθητές στο σχολείο ή στο σπίτι και
5) τις ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις του Ιουνίου στα μαθήματα της Α’ ομάδας.

Επικοινωνία

Η επικοινωνία με τη Διεύθυνση του Σχολείου και με τους διδάσκοντες μπορεί να γίνεται καθημερινά τις ώρες 19.00-21.30 τηλεφωνικά (2105723973), διαδικτυακά (egp@sch.gr) αλλά και διά ζώσης στο ίδιο το σχολικό συγκρότημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *